In Vogelvlucht | Fotowedstrijd Nieuwegein 2013
  • Enquête

    Heb je al eens eerder meegedaan aan een Fotowedstrijd?

    Loading ... Loading ...
  • Wat wordt het thema van 2013?!

    Wat wordt het thema van Fotowedstrijd Nieuwegein 2013?! Kijk met nieuwe ogen naar uw stad en woonomgeving. Stuur uw idee voor een thema nu in!

    Thema insturen >>

Sponsors

Mede dankzij diverse enthousiaste sponsoren is het voor het vierde achtereenvolgende jaar mogelijk geworden om Fotowedstrijd Nieuwegein te organiseren. Kijk even op de pagina Partners zodat je kan zien wie de wedstrijd een warm hart toedragen.

In Vogelvlucht
Stichting Fotowedstrijd in vogelvlucht

Overtoom
Deze foto, genomen door Femke van Aken op de Overtoom in IJsselstein, won de Fotowedstrijd IJsselstein 2003. De titel van de foto is ‘Veel in weinig’.

De doelstelling van Stichting Fotowedstrijd is allereerst om mensen plezier te laten beleven aan hun eigen gemeente of stad en woonomgeving door het organiseren van activiteiten zoals fotowedstrijden. Stichting Fotowedstrijd is ontstaan naar aanleiding van een idee dat in 2003 ontstond. Destijds realiseerde Martin Planken (1973), voorzitter van Stichting Fotowedstrijd, zich tijdens het geven van een rondleiding door de stad IJsselstein, dat hij in de loop der jaren aardig wat te weten was gekomen over de geschiedenis van die plaats. Dat kwam mede voort uit zijn interesse in de historie van IJsselstein, zijn liefde voor de stad en het authentieke karakter ervan.

Planken, geboren in Utrecht en getogen in IJsselstein, had een eigen wijze van kijken ontwikkeld en was benieuwd hoe anderen naar hun stad en directe woonomgeving keken. Dit leidde in 2003 tot het initiatief om Fotowedstrijd IJsselstein uit te schrijven. In de jaren die volgden heeft die wedstrijd er voor gezorgd dat inwoners bij wijze van spreken op ontdekkingsreis zijn gegaan in hun eigen stad. Aan de hand van boeiende thema’s worden zij ieder jaar aangemoedigd om die éne speciale foto te maken en in te sturen. Inwoners kijken op die manier steeds op een nieuwe manier naar hun stad en komen tot verrassende ontdekkingen. Planken vindt het leuk om te merken dat inwoners zich regelmatig afvragen waar een bepaalde foto gemaakt is omdat zij de omgeving niet of niet direct herkennen.

Ganzen
Deze foto, genomen door Michiel Abel vanaf de Overtoom in IJsselstein, won de Fotowedstrijd IJsselstein 2006. De titel van de foto is ‘Ganzen op de Overtoom’.

Dat Fotowedstrijd IJsselstein mooie en verrassende foto’s oplevert mag inmiddels duidelijk zijn. Daar is de editie van 2006 een bijzonder voorbeeld van. De winnende foto uit 2006 is namelijk gebruikt om de eerste officiële IJsselsteinse postzegel te sieren. “Een erg leuk initiatief”, aldus toenmalig burgemeester Doede Kok, “en een primeur voor de stad IJsselstein.”

Ook Michiel Abel is erg tevreden over het eindresultaat. De toen dertienjarige is de winnaar van Fotowedstrijd IJsselstein 2006. Met zijn foto ‘Ganzen op de Overtoom’ wist hij in 2006 de wedstrijdjury te overtuigen. In maart 2007 pronkte zijn foto op de postzegel van zijn eigen stad. Voor de deur van VVV IJsselstein en de Historische Stadswaag, ontving hij uit handen van de burgemeester het eerste setje van deze unieke zegels.

Postzegel

Burgemeester Kok (2005-2007) overhandigt het eerste setje IJsselsteinse postzegels aan de maker van de foto die de postzegels sieren.

Postzegel

De eerste officiële IJsselsteinse postzegel uit 2007.

Fotowedstrijd Nieuwegein

De interesse in de historie van Nieuwegein in combinatie met de vele mooie gebouwen, omgevingen en architectuur die Nieuwegein herbergt, heeft er toe geleid dat het bestuur van Stichting Fotowedstrijd in 2008 de eerste Fotowedstrijd Nieuwegein uitschreef.

Nieuwegein Herenstraat

De Herenstraat biedt vele mooie plaatjes, zoals deze.

Aan de hand van boeiende thema’s worden de deelnemers aangemoedigd om die éne speciale foto te maken en in te sturen. Inwoners kunnen op deze manier op een andere manier naar hun eigen stad gaan kijken en tot verrassende ontdekkingen komen. Op de website van de gemeente Nieuwegein staat te lezen dat Nieuwegein een relatief jonge gemeente is die volop in beweging is. Veelzijdig in het aanbod van werkgelegenheid, een evenwichtige woon- en werkbalans, met een scala aan culturele en onderwijs- en sportvoorzieningen, een goede bereikbaarheid en met een knipoog naar het verleden. Kortom, een vitale, levendige ‘stad’.

Nieuwegein Markt
Hier vindt de markt op zaterdag plaats bij City Plaza.

Nieuwegein is op 1 juli 1971 gesticht op het grondgebied van de opgeheven gemeenten Jutphaas en Vreeswijk.

Het unieke aan Nieuwegein is de combinatie van de twee voormalige dorpskernen, elk met hun eigen karakter en een eigen, lange geschiedenis, met daarbij ‘eigentijdse’ wijken.

Nieuwe wijken met historische namen zoals: De Batau, Doorslag, Galecop, Huis de Geer en Zuilenstein.

Momenteel wordt invulling gegeven aan Nieuw-Vreeswijk: een compleet nieuwe waterrijke wijk grenzend aan het voormalige dorp Vreeswijk met zijn rijke historie.

Nieuwegein luchtfoto

Vanuit de lucht krijg je een verrassende kijk op Nieuwegein.

En wat te denken van het Ontwikkelingsplan binnenstad waarvoor binnenkort de eerste spade de grond ingaat. Met de uitvoering van dit miljoenenproject krijgt het huidige centrum – de hypermoderne ‘marktplaats’ van Nieuwegein – te maken met een ware stadsharttransplantatie. Hierdoor zal het karakter – zo typerend voor de jaren zeventig en tachtig – sterk veranderen in een bruisend dynamisch stadscentrum. Rijp voor de eenentwintigste eeuw!

Ansichtkaarten Stichting Fotowedstrijd

Ook het ‘Ansichtkaartenproject’ in IJsselstein mag er zijn. Tijdens de prijsuitreiking van de Van Oord Makelaardij Fotowedstrijd IJsselstein 2008, ontving makelaar David van Oord uit handen van de voorzitter van Stichting Fotowedstrijd, Martin Planken, de eerste envelop met de unieke, door Stichting Fotowedstrijd ontwikkelde ansichtkaarten uit IJsselstein. De Van Oord Makelaardij heeft zich al sinds 2005 als officiële Partner aan Fotowedstrijd IJsselstein verbonden.

De set van tien ansichtkaarten plus een verrassingskaart bij wijze van bonus, neemt je mee door het verleden en het heden van IJsselstein. De selectie is mede ontstaan uit een samenwerking van Stichting Fotowedstrijd met de stichtingen Historische Kring IJsselstein, ’s Heeren Korenmolen De Windotter, De Grootste Kerstboom, IJVO, Karnavals Optocht IJsselstein en de Oranjevereniging. Zij hebben allen goedkeuring gegeven voor het gebruik van evenementenfoto’s of hebben archiefmateriaal ter beschikking gesteld.

Verder zijn er kaarten met inzendingen van de afgelopen vijf jaar van Fotowedstrijd IJsselstein, waaronder twee foto’s van moderne architectuur. Zo wordt niet alleen recht gedaan aan de rijke cultuur van de stad, maar ook aan de prachtige historie van de stad en het IJsselstein van nu. Op de achterzijde van de kaarten staat een toelichting op de afbeeldingen. Verder staan er wetenswaardigheden over IJsselstein en wordt er verwezen naar informatieve websites over de stad.

Ontwikkelingen Stichting Fotowedstrijd

Stichting Fotowedstrijd wordt meer en meer gevonden door andere organisaties die vragen of er samengewerkt kan worden op het gebied van fotografie en bij het organiseren van activiteiten en evenementen. In 2003 zag Fotowedstrijd IJsselstein het levenslicht. De Official partner van IJsselstein is de Van Oord Makelaardij. In 2008 kwam Fotowedstrijd Nieuwegein erbij waarvan Reinerie Garantiemakelaars de Official Partner is. In 2009 werden de activiteiten uitgebreid met Fotowedstrijd Montfoort, Fotowedstrijd Oudewater en Fotowedstrijd Utrecht. Van alle drie de wedstrijden is Studio George Terberg Foto & Design de Official Partner.

Stichting Fotowedstrijd is opgericht ten kantore van notaris Blokhuis en Akkermans te IJsselstein.

Nieuwegein is op 1 juli 1971 gesticht op het grondgebied van de opgeheven gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Het unieke aan Nieuwegein is de combinatie van de twee voormalige dorpskernen, elk met hun eigen karakter en een eigen, lange geschiedenis, met daarbij ‘eigentijdse’ wijken. Nieuwe wijken met historische namen zoals: De Batau, Doorslag, Galecop, Huis de Geer en Zuilenstein.

Momenteel wordt invulling gegeven aan Nieuw-Vreeswijk: een compleet nieuwe waterrijke wijk grenzend aan het voormalige dorp Vreeswijk met zijn rijke historie.